Dalin detaje të reja nga vdekja e Leonard Farrukut në Angli, familja kërkon hetim të pavarur

author
2 minutes, 40 seconds Read

Familja e Leonard Farrukut po bën thirrje për një hetim të pavarur për vdekjen e tij në anijen Bibby Stockholm, shkruan The Guardian.

Azilkërkuesi shqiptar, 27 vjeç, u gjet i vdekur në një maune, ankoruar në Portland, Dorset, më 12 dhjetor të vitit të kaluar, pas një vetëvrasjeje. Avokatët e familjes i kanë shkruar ministrit të drejtësisë, Alex Chalk, duke kërkuar që Avokati i Popullit i Burgjeve dhe i Provës (PPO) të hetojë vdekjen. Kërkesa i ka kaluar Ministrisë së Brendshme.

Ndërsa është e detyrueshme për PPO të hetojë vdekjet në paraburgimin e imigracionit, maunia nuk klasifikohet si qendër paraburgimi edhe pse emigrantët vendosen atje kundër vullnetit të tyre dhe e përshkruajnë atë si “të ngjashme me burgun”.

Sipas letrës nga firma ligjore Bhatt Murphy, “kushtet e mbyllura, pothuajse të paraburgimit” nuk mund të dallohen kuptimisht nga paraburgimi dhe kërkojnë që një organ i pavarur si PPO të shqyrtojë rrethanat që lidhen me vdekjen.

Dihet pak për rrethanat që çuan në vdekjen e Farrukut, por një punonjës mbështetës i ka thënë Guardian-it se ai vazhdimisht ka ngritur shqetësime me kontraktorët e Home Office për shëndetin e tij mendor përpara se të vendosej në maune, por u shpërfill.

Ai tha se të gjithë e thërrisnin “Faruk” dhe se ai vuante nga luhatjet e rënda të humorit. “Ai ishte zhgënjyer për një kohë të gjatë nga pothuajse çdo drejtim,” tha punonjësi i ndihmës.

“Unë kam qenë gjithmonë i shqetësuar për të dhe ndonjëherë ai hynte në krizë të shëndetit mendor. Ka kaq shumë pjesë të rëndësishme të historisë së tij që duhen treguar pasi jam i bindur se kjo do të ndodhë përsëri nëse nuk u bëhet presion atyre që kanë për detyrë të kujdesen për të mbështetur këta njerëz dhe që vazhdimisht po dështojnë të përmbushin detyrën e tyre.”

Punonjësi i ndihmës pohoi se Farruku ishte i tmerruar se mos e çonin në maune dhe refuzoi të shkonte atje, por ishte “mashtruar” duke hipur në makinë për të shkuar atje nga kontraktorët të cilët i thanë se do ta çonin në një hotel në Swindon.

“Kur erdhi një makinë për ta marrë për ta çuar në maune, ai u bë histerik dhe nuk pranoi të shkonte. Ai pranoi të hipte në makinë kur iu tha se në vend të kësaj do ta çonin në hotelin Swindon. Ai u mashtrua.”

Ai tha se burrat që shkuan në maune me Farrukun raportuan se ai sillej në mënyrë të çuditshme pasi ishte në bord dhe tha se ai kaloi orë të tëra në mënyrë pasive duke qëndruar në plazh në Weymouth dhe duke parë detin.

“Kjo ishte sjellje jo karakteristike për Farukun,” tha punonjësi i ndihmës. “Ai kërkoi ndihmë në maune, por nuk mori mbështetjen që i duhej. Besoj se ishte mauneja që e bëri atë për Farukun.”

Similar Posts