“SHBA i dërgoi mesazh të qartë Serbisë”, Biserko flet për mundësinë e shpërthimit të një konflikti: Vuçiqi ka filluar të heq dorë!

author
2 minutes, 40 seconds Read

“SHBA i dërgoi mesazh të qartë Serbisë”, Biserko flet për mundësinë e shpërthimit të një konflikti: Vuçiqi ka filluar të heq dorë!Kryetarja e Komitetit të Helsinkit për të Drejtat e Njeriut në Serbi, Sonja Biserko në një prononcim për “Bota sot” foli për paralajmërimet në lidhje me shpërthimin e luftërave të reja, derisa tregoi rrezikun që i kanoset Ballkanit Perëndimor, veçanërisht Kosovës.

Së pari, ajo potencoi rëndësinë strategjike të Ballkanit Perëndimor, ku tha se kjo do ndikojë që NATO të parandalojë përshkallëzimet e mundshme, përfshirë edhe ato në Kosovë.Krahas kësaj, tha se Vuçiq duket se po heq dorë gradualisht nga qëndrimi i tij ndaj Kosovës.

“Meqenëse Ballkani Perëndimor është një rajon me rëndësi strategjike për NATO-n, NATO do të parandalojë çdo përshkallëzim të mëtejshëm në rajon, përfshirë Kosovën. Një nga prioritetet e Perëndimit në Ballkanin Perëndimor është neutralizimi i ndikimit malinj rus.

Moska ka një objektiv të qartë në ruajtjen e status quo-së në Kosovë, pasi ajo shërben si një argument vendimtar për të mbrojtur gjoja interesat serbe në Këshillin e Sigurimit. Ndërsa Vuçiq duket se po heq dorë gradualisht nga qëndrimi i tij ndaj Kosovës, ai mbetet i vendosur në mbështetjen e Republikës Srpska. Këto dy çështje janë të ndërlidhura, pasi Beogradi e sheh Republikën Srpska si një përfitim kryesor ushtarak. Rrjedhimisht, përgjigja perëndimore mund të përballet me sfida më të mëdha, veçanërisht duke pasur parasysh depërtimin e thellë të Rusisë në Republikën Srpska”, deklaroi Kryetarja e Komitetit të Helsinkit për të Drejtat e Njeriut në Serbi.

Biserko tha se blerja e raketave Javelin nga Kosovë është mesazh i qartë i Amerikës për Serbinë dhe Rusinë

“Duke lejuar Kosovën të blejë raketa Javelin, SHBA i dërgoi një mesazh të qartë Beogradit dhe Moskës. Pas rastit të Banjaskës, potenciali në rritje për konflikt u bë i dukshëm, duke nxitur reagime të shpejta perëndimore. Kjo përfshinte jo vetëm rritjen e numrit të trupave të KFOR-it, por edhe miratimin që Kosova të merrte raketa Javelin”.

Ndër të tjera, përmendi edhe situatën në Bosnjë dhe qasjen e Dodikut, të cilin e cilësoi si përkrahësin kyç të Rusisë në Ballkan.

“Bosnja përballet me cenueshmëri të shtuar, veçanërisht për shkak të rolit me ndikim të Republikës Srpska dhe Milorad Dodik, një përkrahës kyç rus në rajon.

Suksesi i mobilizimit të qytetarëve boshnjakë drejt opsionit të BE-së varet shumë nga aftësitë e përfaqësuesit të Lartë, NATO-s, BE-së dhe SHBA-së për të gjetur zgjidhje përkatëse. Pavarësisht lidhjeve të forta midis Rusisë dhe Republikës Srpska, ka optimizëm se gjyqi në vazhdim kundër Dodik në Sarajevë mund të shënojë përfundimin e karrierës së tij politike”, përfundoi Sonja Biserko për “Bota sot”.

Similar Posts