“Tensionet në rritje”, mediat franceze: Dje iu dolën pagat, ja çka ndodhi me paratë e serbëve në veri të Kosovës

author
3 minutes, 37 seconds Read

“Tensionet në rritje”, mediat franceze: Dje iu dolën pagat, ja çka ndodhi me paratë e serbëve në veri të Kosovës

Radhët e gjata u krijuan rreth bankave në veri të Kosovës të mërkurën, ndërsa serbët etnikë prisnin t’i merrnin pagat dhe pensionet, të kufizuara pas një rregulloreje të qeverisë që synonte ta hiqte monedhën dinar të Serbisë, shkruan France 24.

Në shkrimin e mdiumit francez përmendet se nga 1 shkurti ka hyrë në fuqi rregullorja e re që e bën euro-n monedhën e vetme ligjore për pagesa në transaksionet tregtare dhe e ndalon përdorimin e dinarit.

Të mërkurën, serbët e Kosovës që punojnë për institucionet qeveritare në Serbi dhe pensionistët do të merrnin paga në veri të Kosovës, ku shumë nga ky komunitet varen nga to, shkruan France 24.

Shqetësimet janë shtuar prej ditësh mbi frikën se paratë e gatshme po mbaronin në atë zonë, pas bllokimit të dy dërgesave të dinarëve pasi zyrtarët ndaluan në kufi automjetet që transportonin valutën.

Banka qendrore e Serbisë tha se dërgesat ishin caktuar për të paguar paga, pensione, përfitime sociale dhe pagesa të tjera për serbët në Kosovë.

Të mërkurën, mbajtësit e llogarive ishin në gjendje të tërhiqnin vetëm shuma të kufizuara dinarësh, sipas një gazetari të agjencisë së lajmeve AFP në terren, zakonisht në këste prej 5,000 deri në 10,000 dinarë (42 deri në 85 euro).

“Ka shumë gjasa që dinari të shfuqizohet sepse ky është qëndrimi i Prishtinës. Çfarë na mbetet neve?”, i tha një pensionist AFP-së, duke folur në kushte anonimiteti.

Të tjerë thanë se do të detyroheshin ta kalonin kufirin dhe të udhëtonin në Serbi për ta marrë rrogën e tyre të plotë.

“Nesër, e kam në plan të shkoj në Rashkë dhe ta marr rrogën time atje”, tha Milica Ivanoviq, një 25-vjeçare që punon në një institucion qeveritar serb në veri të Kosovës.

“Unë mund ta përballoj, por ka të tjerë që nuk munden”, shtoi ajo.

Tensionet në rritje

Komuniteti serb i Kosovës prej rreth 100,000 anëtarësh e ka mbajtur fort dinarin që nga një luftë brutale e fundit të viteve 1990 midis Serbisë dhe kryengritësve shqiptarë etnikë, që beri qe trupat serbe dhe personeli qeveritar të tërhiqen nga provinca separatiste.

“Unë nuk mendoj se ka një familje serbe në Kosovë që nuk preket nga ky vendim”, i tha AFP-së Aleksandar Rapajiq, i cili punon për Qendrën Avokuese për Kulturën Demokratike në qytetin verior të Mitrovicës.

“Efekti i vetëm që ka ky vendim është t’ia bëjë jetën e mjerë komunitetit serb dhe ta vështirësojë dërgimin e parave nga Serbia”, shtoi ai.

Ky veprim ka parë që marrëdhëniet tashmë të tensionuara midis Serbisë dhe Kosovës janë ndezur.

Në fillim të këtij muaji, presidenti i Serbisë Aleksandar Vuçiç dhe kryeministri i Kosovës Albin Kurti u grindën rreth rregullores së re gjatë një takimi urgjent në Këshillin e Sigurimit të OKB-së në Nju Jork.

Zyrtarët e Kosovës kanë prezantuar një periudhë tranzitore tre mujore, duke lënë kohë për t’ë’i zgjidhur çështjet.

Pavarësisht kritikave nga disa vende perëndimore, qeveria e Kosovës ka vazhduar ta mbrojë rregulloren.

“Paratë nuk mund ta kalojnë kufirin me thasë, siç nuk mundet në asnjë shtet demokratik, por mund të vijnë përmes llogarive bankare, të tërhequra në euro”, tha Kurti në fillim të këtij muaji.

Serbia nuk e ka pranuar kurrë shpalljen e pavarësisë së Kosovës në vitin 2008, me rivalët të bllokuar rregullisht në mosmarrëveshje të ashpra mbi çështjet burokratike në ish-krahinën separatiste, siç është një grindje e fundit për targat.

Kosova e miratoi euron si monedhë të saj në vitin 2002, pavarësisht se nuk ishte anëtare formale e eurozonës apo e Bashkimit Europian.

Rregullorja e monedhës pason një vit të trazuar në Kosovë që pa një përplasje të armatosur midis personave të armatosur serbë dhe policisë në një manastir pranë kufirit serb në shtator. Të paktën katër persona u vranë.

Similar Posts